10 april 2025

Freeflight intro

in Freeflight

Renske Bok
Auteur

Freeflight wordt door sommigen afgedaan als makkelijk en voor iedereen. Je zou het dan kunnen leren met een korte uitleg. Ik zet dan grote ogen op... Huh... wat?

Aan freeflight zitten risico’s vast! Je zult rekening moeten houden met verkeer, roofvogels, meeuwen en andere pestkoppen, windsnelheden, weersomstandigheden enzovoort. Hoe kan je dat ooit in een korte tijd behandelen?

Ook worden jonge vogels groot, komen in andere socialisatiefases terecht en gaan daardoor kattenkwaad uithalen. De knijpers van de waslijn slopen, buren en fietsers plagen, dingen van de BBQ jatten, het is allemaal al langsgekomen in Nederland. (En ik zie het nog steeds regelmatig...) Dit gebeurd helaas vaak als er standaard vanuit een woonwijk gevlogen wordt. En dan hebben we het nog niet over de extra risico’s in een woonwijk, de vele katten of het drukke verkeer zijn daar o.a. een goede voorbeelden van… 

Probleemgedrag moet je voor zijn! En ongelukken ook! Voorkomen is altijd beter dan genezen;)
Hoe werkt gedrag?
Hoe buig je probleemgedrag om?
Hoe train je je vogel vrijwillig?
Hoe bouw je de juiste band op? Enzovoort...
In een goede cursus leer je dit!

Dit betekent dat je de mentaliteit hebt van een leven lang leren en (bijna) elke dag een uur kan trainen met je vogel. (Minimum is ongeveer 4x per week)
- Wil je dit?
- Heb je er zin in?
- Kan je de tijd ervoor opbrengen?
Dan ondersteun ik je graag! Maar jij zal het moeten doen, jij moet de motivatie opbrengen en zult er hard aan moeten werken… en ja, dan is het supergaaf!

Dan zie je je vogel dus buiten vrij vliegen, ervaar je diezelfde vrijheid, heb je samen ontzettend veel lol (en uitdaging…) en ervaart de vogel de positieve gezondheidseffecten van het vliegen volledig. (Onder andere: sterkere botten, meer ontwikkelde hersenen, betere weerstand en een sterkere mentale gezondheid) 

We beginnen met freeflight vaak met een jonge vogel van ongeveer een half jaar oud. (Fledgeling fase, dit is natuurlijk afhankelijk van het soort) Dit omdat tijdens de ontwikkeling van de hersenen en zijn lichaam, de vogel dan direct alles oppikt en zich snel aanpast. Bij oudere vogels is deze ontwikkeling afgerond, ze hebben een volwassen lichaam en is deze aangepast aan een leven zonder (buiten)vliegen. Ze kunnen het vliegen dan alleen erg langzaam leren (met alle extra risico’s van dien) en dit is niet de beste start voor een beginnende trainer.

Bij mijn eigen (oudere) vogels van 4 en 9 jaar oud hebben we eerst 1,5 jaar in gymzalen getraind voordat ze de juiste spiermassa en behendigheid hadden en het verantwoord was om naar buiten te gaan. Daarnaast heb ik ook verhalen gehoord van 8 jaar(!) en langer…

Wil je met je oudere vogel gaan trainen? Dan heb je een lange adem nodig met veel doorzettingsvermogen! De freeflight training kan met een oudere vogel namelijk jaren duren voordat ze buiten kunnen vliegen(!) Neem contact met me op om hier persoonlijk advies over te krijgen.

Ara’s (zowel de grote soorten als de dwerg varianten) en conures (o.a patagonische rotsparkiet, zonparkiet, pyrrhura) worden bij beginnende trainers veel gebruikt voor freeflight. Dit omdat hun soort eigenschappen erg goed aansluiten bij deze techniek. Voor andere soorten zal je andere trainingen en methodes moeten gebruiken. Dit is vaak mogelijk, maar wederom, wordt niet direct aan de beginnende freeflight trainer aangeraden. Wil je dit? Neem contact met me op!

Advies is om eerst de cursus te volgen en dan een vogel aan te schaffen. Tegelijkertijd kan natuurlijk ook, maar als je al een papegaai hebt en je volgt dan pas een cursus kan het al te laat zijn om in de juiste ontwikkelingsfase de vogel te leren vliegen. Als fledgeling leert de papegaai het vliegen snel en met de minste risico. En dat is precies wat we willen!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram