14 februari 2021

In de krant

in Nieuws

Renske Bok
Auteur

AD
Renske (37) laat haar papegaaien vrij rondvliegen, en dat zorgt voor veel bekijks: ‘Kiekeboe!’

Gouwenaars die in Korte Akkeren papegaaien zien rondfladderen: geen paniek. Ze zijn niet ontsnapt. Dikke kans dat Renske Bok (37) haar huisvogels alleen even mee uit neemt. 

De losvliegende papegaaien van Bok trekken geregeld de aandacht. Vrijwel dagelijks trekken ze erop uit. Startpunt van de wandeling is de Vogelbuurt, waar Bok woont - hoe kan het ook anders. Als de bestemming Nederland is, gaan de papegaaien zelfs mee op vakantie. Ook vergezellen ze Bok naar de supermarkt. ,,Dan gaan ze mee in de rugzak. Dat zien mensen niet direct. Dan bukt iemand om wat uit het schap te pakken, en dan hoor je: PIEP. Die persoon schikt zich dan rot. Of in de rij zegt Loekie: ‘hoi hoi’, of ‘kiekeboe’.” Loekie is vaak wat zwijgzaam met andere mensen in zijn buurt, zegt Bok als ze hem voor de verslaggever wat woordjes wil ontlokken. 

Happen
Bok gaat er graag op uit met haar papegaaien. Meestal ‘s ochtends gaan ze door Gouda aan de wandel: Renske, de groene dwergara Loekie (bijna 2) met petrol en rood in zijn staart, en zonparkiet Chico (bijna 7 jaar). ,,Naar de Goudse Hout, over de dijk, of in Gouderak. Daar waren we vorige zomer een verschijning.” Buiten laten rondvliegen vereist wel de nodige training. ,,In Gouderak wilde ik ze een woonwijk leren. Daar kennen ze mij van het ‘Loekie, Loekie’ roepen. In de gymzaal van de Goudse Waarden heb ik Chico getraind”, zegt Bok terwijl ze Loekie uit de planten boven haar aquarium tilt. 

Papegaaien hebben veel aandacht nodig, zoveel is duidelijk. Met ja- en nee-kaartjes laat de Goudse de vogel antwoorden op gesloten vragen. Bok houdt de dwergara twee blokjes voor: een blauwe en een gele. Het is aan de vogel om te happen in de goede kleur. 

Slim
Bok: ,,Vogels hebben betere ogen dan wij. Binnen zien ze de wereld anders dan buiten, want glas houdt uv-licht buiten. Ze zijn minimaal zo slim als een hond. Chico heeft het niveau van een 1-jarig kind. Loekie zeker van een 3-jarige. Dat zie je ook met testen in de wetenschap. Ze hebben zeventig procent goed.” Zouden ze gokken, dan haalden ze dat percentage nooit, wil ze maar zeggen. De dwergara bijt intussen in een cherrytomaatje en maakt er een kliederboel van.

"Wij willen ook uitdaging. Geliefd zijn en familie om ons heen. Dieren ook."

Ze vervolgt: ,,Wij willen ook uitdaging. Geliefd zijn en familie om ons heen. Dieren ook. Een varken wil wroeten in de modder. Vogels op hun eigen manier ook.” Zij zijn gemaakt om te vliegen, dus láát ze dat ook, vindt Bok. Ze leven bovendien niet alleen op droge zaadjes. Haar papegaaien krijgen ook fijngesneden broccoli, basilicum en doperwtjes om maar wat te noemen. 

Schreeuwen
Hoe reageren andere vogels eigenlijk op een soortgenoot die hier niet in het wild voorkomt? ,,Meeuwen, kauwtjes kunnen vervelend zijn. Maar Loekie begint nu groter te worden. Papegaaien doen stunts, spelen. Kauwen vinden het geen spelen. Die denken: wat is dat voor clown, ga uit mijn territorium. Ben je niet bang dat je hem kwijtraakt, zeggen mensen. Net als voor kinderen is een boom een speeltuintje voor hem. Je moet goed gedrag belonen en negeren wat je niet wil. Als je begint te schreeuwen, denkt de papegaai: jeej, dat ga ik ook doen.”

"Ik zocht een maatje om tegen te praten. De een neemt een hond, de ander een kat en de volgende een vogel."

Loekie, Chico en Bok (en man Wieger) zijn maatjes voor het leven. Al was het maar omdat de vogels heel oud kunnen worden: Chico ongeveer 30 en Loekie 50 jaar. Bok, opgeleid docent beeldende vorming: ,,Ik zit veel achter de computer. Ik zocht een maatje om tegen te praten. De een neemt een hond, de ander een kat en de volgende een vogel. Mijn papegaaien zijn niet als kinderen, maar ze gaan wel met je mee en komen altijd terug.”

Renske Bok

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram