24 februari 2023

Voedsel verrijking: Champignon en koolraap

in Verrijking, Voedsel papegaaien

Renske Bok
Auteur

Voedsel kan op verschillende manieren het leven van je vogel verrijken. Veel variatie in WAT je aanbied (dit is ook erg gezond!) en variatie in HOE je het aanbied. Ik doe vandaag beide, varieer met een spies in plaats van de normale bak chop en pak items welke ze nog niet kennen.

Als ik mijn lijsten met vogelvoedingsitems eens doorneem, zie ik dat ik de koolraap (eigenlijk alle rapen) ben vergeten… Ook kennen ze verschillende champignons nog niet!
Dus vandaag een spies met, jawel, knolraap en een pasta paddenstoelen mix! (en radijs, kurkuma en appel)

Maar Renske, vogels mogen toch geen paddenstoelen? Hierbij een geruststelling:

Rauwe paddenstoelen en champignons uit de winkel mogen vogels WEL!

Natuurlijk zijn er ook veel giftige soorten welke in de natuur voorkomen, maar die eten wij ook niet. De alom bekende uitspraak:” Je kunt alles eten, maar sommige items slechts 1 keer.” Is ZEER zeker op paddenstoelen van toepassing.

Er zijn veel verschillende paddenstoelen met de daarbij behorende verschillende voedingstoffen. Erg dodelijke (vandaar dat we ze NIET wildplukken) en levensreddende! Denk bijvoorbeeld aan de Chaga, Reishi en Coriolus, (Turkey tail). Deze soorten mogen vogels ook gewoon. Ze worden zelfs door vogelartsen in de VS (Dr Karen Becker) voorgeschreven. Natuurlijk moet je je vogel niet op een dieet van alleen maar champignons zetten. (Vanwege obstipatie) Dat is bij GEEN enkel voedingsitem eigenlijk een goed idee!

Prima variatie materiaal dus! Gauw introduceren bij mijn 44 weken oude ara Rex;)

De koolraap was wat groter dan ik had verwacht… En ik had er 2 besteld! Dus zelf ook maar 1 opgegeten…

Koolraap is de wortel van snijmoes, een loof wat wij en onze vogels ook kunnen eten. Het is erg gemakkelijk om te telen (zelf maar eens zaaien dan?) lang houdbaar, (handig met die kleine porties van de vogels) en beschermd tegen kanker. Er zitten allerlei vitamines in, maar vooral veel vitamine B11 en C. Eens kijken hoe mijn vogels het vinden!

Natuurlijk kan je ook voedsel (noten, trosgierst bv) tussen het speelgoed verstoppen van je vogel. De voedselverrijking combineer je dan met hersenwerk. Super! Laat de vogels lekker zoeken. Je kunt het dan dus stiekem onder verschillende kopjes zetten...

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram