13 juni 2023

Hoe praten papegaaien?

in Basis

Renske Bok
Auteur

Papegaaien hebben een syrinx. Dat is hun spraakorgaan. Het werkt iets ander dan onze stembanden, maar wel met dezelfde principes. Het is verbonden met de onderkant van de luchtpijp. Het bevat membranen, spieren en iets wat lijkt op 2 afzonderlijke lippen. (De labia lateralis) 

In de syrinx spitst de luchtweg zich naar de ene en andere long. Sommige vogels kunnen hierdoor smokkelen. Ze ademen met de ene long en vocaliseren (maken geluid) met de andere! Vandaar dat ze ook zo lekker lang achter elkaar kunnen fluiten… Ze ademen stiekem gewoon door! Door deze splitsing kunnen vogels ook meerdere geluiden tegelijkertijd maken, omdat die lippen afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen..!

Daarnaast hebben papegaaien nog een troef, ze gebruiken hun tong om sommige klanken te maken. Inderdaad, net zoals wij.

Sommige papegaaien kunnen praten, maar ze zijn niet de allerbeste imitators. Dat zijn de liervogels! (Menura novaehollandiae) Lyrebird in het Engels. Deze leeft in Australië en kan echt letterlijk alle geluiden exact kopiëren. 

Voor de nieuwsgierigen: hieronder kan je een leuke filmpjes op YouTube kijken over de ademhaling en syrinx van vogels.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram