23 juni 2023

Mislukkingen, oh nee, hoe heet dat ook al weer? Juist! UITDAGINGEN. 

in Socialisatie en training

Renske Bok
Auteur

Mijn nieuwe computer werkt niet goed en is ter reparatie aangeboden. Wel onder de garantie, maar het is zo’n gedoe. En ik werk nu op een (kleine) iPad… eerst alles weer configureren en instellen. Zucht.

Loekie leert super goed navigeren. Geweldig! Goede skill tijdens het buitenvliegen! Ondertussen vliegt hij dus zelf van het ene dorp naar het andere om bij zijn logeeradres “Hoi hoi” te zeggen, krijgen zij een hartverzakking omdat ze denken dat hun vogel buitenvliegt (die dus NIET Freeflight getraind is) en kan ik een uur op hem wachten op het ‘rally point’ (de plek waar hij voor het laatst gezien is) totdat hij weer terugkomt... 

We doen dus nu een stap terug in de training, hij moet eerst weer met de recall binnen beter luisteren voordat we weer naar buiten gaan. (Ondertussen is zijn rugzak ter reparatie aangeboden, die was ook stuk...)

Rex vliegt steeds beter buiten en is na alle regen en vakantie zijn conditie weer aan het verbeteren. En knaagt plots zijn tuigje door… Afgelopen week heeft ook hij binnen moeten zitten. (Hoezo conditie verbeteren?) Ondertussen wordt zijn tuigje (en eentje extra) gemaakt bij de lokale schoenmaker. 

En ondertussen heb ik die drive. Wij zelf zijn vaak de beperkende factor in het leven van onze vogels. Wij denken, dat kunnen ze niet of geven de mogelijkheden niet om ze te laten groeien, leren en rijker te leven. En ik wil het ANDERS doen. Ik wil wel genoeg verrijking bieden. Ik wil ze wel genoeg dingen leren. Zelf die ‘perfecte’ trainer zijn. En ik wil ook andere mensen leren hoe ze dat kunnen zijn! 

Ondertussen dat irritante stemmetje van binnen… Kijk eerst eens naar de situatie bij je thuis?

Goed, een les om te leren. Je hoeft niet PERFECT te zijn. Trainen gaat niet om perfectie. Trainen is een dans, een leermoment voor zowel jouw als voor je vogel. Het gaat om het DOEN. Het gaat om het uitproberen. Niet opgeven. Plezier hebben.

Wil je vogel niet trainen? Probeer eens een andere beloning. Probeer daarna eens een ander tijdstip. (De ochtend en namiddag zijn vaak erg geschikt) Kijk eens naar het complete voedingspatroon van je vogel. Misschien krijgt hij wel veel te veel eten of..? 

Hier hopla! Meteen 3 opties om uit te proberen. En zo zijn er nog 100 andere uitdagingen die je kan tegenkomen tijdens je trainingen welke je gaat oplossen!  Dat is geen perfectie. Niemand weet het antwoord op voorhand. 

Trainen is gewoon BEGINNEN. 

Daarna DOEN. 

En als laatste NIET OPGEVEN.

Niemand is perfect. Een perfect persoon ga je vandaag de dag niet op deze wereld vinden. Maar jij bent wel de wereld voor je vogel(s). Heb lol. Geniet van de kleine dingen (cliché, ik weet het…) en van het leerproces zelf!

Ook als je altijd net te laat klikt met je klikker. 

(Duurt de training gewoon wat langer)

Ook als je hem per ongeluk wat anders aanleert dan je in gedachten had. 

(Is vast ook leuk;)

Ook als je vogel plotseling niets meer weet. 

(Ga gewoon een stap terug in de training)

Ook als alles tegenzit. 

(Doe je iets makkelijks)

Schoorvoetend moet ook ik bekennen dat deze ‘thuiszitperiode’ van de vogels erg leuk en interessant is. Ik leer ze echt op een andere manier kennen. 

Ook tijdens die uitdagingen kan je lol hebben..!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram