14 februari 2024

Tweetalige vogels(!)

in Pictogrammen en papegaaien, Socialisatie en training

Renske Bok
Auteur

Zaterdagmorgen, de zon schijn en we gaan vliegen!šŸ˜ƒ Loekie zit snel in de tas, Rex zit op station klaar voor het tuigje en steekt zelf zijn koppie erdoor, ik maak alles vast. Ik pak de rugzak en wil Rex aanlijnen. Rex krijgt een noot en ik probeer de lijn aan te haken. Veren omhoog, pinpoint en hij haalt uitā€¦ Ik grote ogenā€¦ Wat is er Rex? We gaan vliegen! Ik probeer het nogmaals maar Rex laat zelfs zijn noot vallen om naar me uit te halen(!)

Onthutst probeer ik te bedenken wat er is. Dit doet hij echt nooit. En alles ziet er normaal uitā€¦ Ik loop weg en neem de ā€˜buitenvliegpictogramā€™ mee. 

Wil je vliegen Rex? Ja of nee?

NEE. 

Oh, okayā€¦ snel probeer ik te bedenken wat ik nog meer kan vragen terwijl Rex zijn beloning opeet. Misschien de rui? Iets met het tuigje?

Tuigje auw pijn? Ja of nee?

JA 

Hij bijt in mijn hand in plaats van gewoon aantikken! Nu snap ik het ook wel, als hij pijn heeftā€¦ We houden het even bij de hands off manier;)

Veer auw pijn? Ja of nee?

JA

Oh piep, er zit een veertje verkeerd. Het arme beestā€¦

Tuigje uit? Ja of nee?

JA

Dus ik geef weer een noot om het tuigje voorzichtig uit te trekkenā€¦ maar nee, daar gaan de ogen en veren weer! Ook met andere noten en uitleg van mij (Renske tuigje uit) mag ik het niet doen. Hm, nu zit ik met een dilemma. Ik herhaal de vraag nogmaals.

Tuigje uit? Ja of nee?

JA 

Nog een mislukte pogingā€¦

Tuigje uit? Ja of nee?

NEE

Je zag hem eerst even twijfelen! Hij wil dus tuigje uit, maar ik mag het niet doenā€¦

Okay, ga ik het forceren? Hem in een handdoek wikkelen? We moeten dat ding toch uit krijgenā€¦ Maar als een tuigje al problemen oplevert, wat doet dan een handdoek? Lijkt me geen leuke ervaring. Maar wat dan? Laat hem de consequentie ervaren dat tuigje niet uitgaat? Geen ideeā€¦ eerst maar Rex weer in zijn verblijf krijgen.

Dus ik bied mijn mouw aan zodat hij kan opstappen, ja inderdaad mouw! Die met het opstappen ook wat afreageren te verduren krijgtā€¦ en loop naar zijn verblijf.

Loekie zit ondertussen nog steeds te wachten in de tasā€¦ oh, piep, Loekie kom er maar uit! Rex auw pijn veertje.

En dan? Rex wil niet opstappen op de tak in zijn verblijfā€¦ Ik hou hem in eerste instantie even op mijn arm, maar hij wil niks. Dan klimt hij naar boven en mijn 2e poging om hem tegen te houden faalt. Ik sta stokstijf stil en draai mijn hoofd uit voorzorg weg. Pissige ara naast mijn oor. Joepie! (Sarcastisch bedoeld) 

Rex doet niks. Komt misschien even tot rust? Dan hou ik mijn hand voor hem om op te stappen. Hij neemt het aan(!) En ik hou hem bij mijn borst. Andere hand iets dichterbij, wachtend op zijn reactie. Pinpoint, veertjes omhoog en hij laat zijn koppie zakken. (Bied het soort van aan) Ik mag kroelen(!) Leuk he, die signalen? Lijken nog best veel op elkaarā€¦

We staan een tijd te kroelen. Dat is serieus fijn. Ik vond het bijten stiekem ook wel spannend en wordt door het kroelen ook weer een beetje bekrachtigd. Rex draait zijn hoofd naar achteren en pakt het tuigje vast op zijn rug. 

Laat ik het hem proberen te openen? Dat gaat serieus lang duren. Nee, mijn ā€˜ik wil helpen instinctā€™ komt naar boven dus zeg ik:ā€ heel zachtjes Renske tuigje uit, heel zachtjes.ā€ En ga op mijn langzaamste tempo naar de onderkant van de vleugel. Ik raak het slotje aan. Pinpoint. Ik stop. Maar Rex beweegt nietā€¦ Voorzichtig maak ik het los. Yess! Goed zo Rex! Knappert! En bij de ander kant kan ik het ook meteen losmaken. Hup tuigje over zijn koppie en weg! 

Je ziet Rex weer bijkomen. He he! Hij wil kroelen enā€¦

Ik wil weten waar het pijnlijke veertje zit. Dus Rex op station en vragen!

Waar auw pijn veertje?

Ik raak zijn rug aan. Hier? Ja of nee?

JA

Voor de zekerheid probeer ik het te herhalen er raak ik zijn rug weer aan. Hier Rex? Veren omhoog, pinpoint en happen naar me. ā€œHuh, ja dat is een beetje dom van Renske. Sorry!ā€

Gelukkig is de boosheid ook weer snel over en kunnen we weer door met kroelenā€¦ Fijn als je vogel 2-talig isšŸ˜ƒ 

Vandaag en morgen dus even niet vliegen. Eerst dat plekje een beetje laten bijkomen. Maandag vraag ik wel weer of tuigje aan mag;)

Wil je nu meer weten over station/tuigjes training? Klik hier.
Welke signalen papegaaien geven? Klik hier.
Of dat uitvragen met ja en nee en pictogrammen? Klik hier.

#dierenwelzijn #papegaaien #dogbuttons #freeflight 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram