20 maart 2024

Tutorial weekplanner

in Pictogrammen en papegaaien

Renske Bok
Auteur

Voorspelbaarheid. Elk wezen wil het. Het vermindert stress. En bij onze huisdieren staat het samen met geen eigen keuzes kunnen maken op stressfactor #1.

Nu zijn we met verrijking, natuurlijk gedrag stimuleren en foerageren al echt op de juiste weg met die eigen keuzes maken. Favotraining en ja-en-nee-training ondersteunen dit nog eens extra.

Een vast ritme aanhouden en de pictogrammen maken die voorspelbaarheid groter. Maar dat vaste ritme is soms ook onhandig. (Schreeuwen op het moment dat ze voer krijgen bijvoorbeeld) Kunnen we hier nog wat anders mee?

Ja, met een weekplanner voor de vogels! Van de week heb ik mijn eerste zelf gemaakt;)

In de communiceren met pictogrammen cursus leer je de basis. Maar dit kan uitgebreid worden! Ik moet nog meer pictogrammen uitprinten en lamineren. Dan kan ik echt beginnen. Ondertussen heb ik hem alvast opgehangen om de vogels er aan te laten wennen. (Zodat hij niet eng is) Rex probeert hem nu al te slopen, dus dat zit wel snor…

Straks kunnen de vogels aan het begin van de dag zien hoe deze gaat verlopen. Ook is het erg handig voor mijzelf. Ik kan dan de verrijking een week van te voren plannen. Bijvoorbeeld maandag knaagtakken, dinsdag vogelboeket, woensdag een verrassingsdoosje enzovoort. En de vogels weten waar ze aan toe zijn!

Hoe je deze maakt? 

  • Ik heb een witheboard genomen van 50x70 cm.
  • Daarop heb ik elke dag een ander patroontje gegeven voor extra herkenning. Dit heb ik met permanent marker aangebracht. Let op, deze moet wel even drogen, anders veeg je het zo uit.
  • Met washi tape heb ik de dagen nog eens met extra kleur benadrukt. Ook kan je dan mooi een rechte lijn eronder maken. De tape is zo dun dat je magneet blijft nog steeds blijft plakken.
  • De eerste regel is voor het weer. Dan kan ik dat ook leuk oefenen met de vogels. 

Uurtje jezelf druk maken en het is klaar… Kost echt niet veel tijd.

  • Ik heb een magneetrol gekocht die al aan 1 kant plakt, dus even wat pictogrammen uitprinten (en lamineren) en je kan de magneet er zo achterop plakken. Een paar heb ik er al gemaakt, maar ik moet nog even verder met printen;)
  • Hang hem op een plaats waar de vogel hem goed kan zien.

Het leuke is, ik ga ook een pictogram maken dat ik weg ben of dat ik aan het werk ben en je me niet kan storen… Zo leren de vogels zelf op het bord te kijken en wordt de voorspelbaarheid nog hoger. En ik kan het ritme elke dag omgooien;) 

Ik heb er nu al zin in om het te gebruiken! Wordt vervolgt!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram