De lente. Wat hebben we er dit jaar naar uitgezien! Met het warmere weer komen ook weer de eerste kruiden en onkruiden tot bloei!
Tijd voor een birdbouquet!
Als verrijking kan je jouw papegaai (on)kruiden laten foerageren. Naast dat het gezond is prikkelt dit hun nieuwsgierigheid. Lekker blaadjes slopen met verschillende smaken, kleuren en geuren!
Belangrijk is hierbij dat we afwisselen.
Variatie, het woord komt weer voorbij. Ook van gezonde kruiden kan je teveel geven. Geef dus elke soort (on)kruid niet meer als 1 keer in de week. Dit is een handige vuistregel en geld voor de meeste (on)kruiden.
Gelukkig groeit er nu van alles in je tuin en in het wild, dus we kunnen makkelijk afwisselen. Enkele voorbeelden in willekeurige volgorde waar je nu in de vroege lente de bladeren, stelen en de bloemen van kan voeren:
Paardenbloem
Koolzaad
Grassen (mag vaker)
Aardbei
Oregano
Kleefkruid (medicinaal en ontgiftend, 1x in de maand)
Madeliefjes
Viooltjes
Vogelmuur (lori’s niet ivm ijzer)
Vlierbloesem
Braam
Framboos (pas op: hormoon stimulerend)
Zwarte bes
Meidoorn
Paarse dovenetel (lori’s niet ivm ijzer)
En deze hebben we waarschijnlijk allemaal in de vensterbank staan:
Basilicum
Munt
Koriander
Tijm
Een paar andere plukregels:
Pluk niet naast een (drukke) weg ivm uitlaatgassen.
Laat genoeg staan voor de wilde dieren.
Koop geen planten in de winkel. (tenzij ze bio zijn) Deze ze zijn namelijk behandeld met pesticiden. Na een jaar of 2 in je tuin kan je ze wel geven.
Lees jezelf in!
De wondere wereld van kruiden is erg interessant en met die kennis kan je beter inspelen op wat jouw vogel nodig heeft. Elk kruid heeft nu eenmaal zijn eigen voedingsstoffen en eigenschappen. Varieer altijd, geef niet elke dag hetzelfde;)
Als je een leuke bos hebt, knip je nog een stukje vlastouw af en kan je het geheel samen binden met een knoop. Gebruik de laatste stukjes touw van de knoop om je vogelboeket in het verblijf op te hangen.
Gegarandeerd plezier!
Tip:
Combineer je vogelboeket ook gerust met takken welke je als sloopmateriaal kan geven. Wil je weten welke soorten takken veilig zijn? Klik dan hier.