Gratis informatie voor jou

Voedingswijzers

De algemene voedingswijzer voor papegaaien, kaketoes en parkieten. Daarnaast is er ook een aparte voedingswijzer voor lori’s! 

Hierin heb ik geprobeerd om de ervaringen van meerdere mensen met het voeren van verse ingrediënten over te dragen zodat jullie makkelijk zelf kunnen beginnen.

Het is je misschien opgevallen dat er geen percentages bij de cirkels staan. Dit is expres. Er zijn meer dan 350 verschillende soorten papegaaien. Iedere soort heeft zijn eigen behoeften. Hier is helaas geen apart wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Daarnaast kan ik ook geen 350 verschillende soorten voedingswijzers met de precieze percentages maken… 

Ik wil niet dat mensen zich blind staren op het juiste percentage en elke dag het voer gaan afwegen. Daarnaast is het onhandig. Wel wil ik dat iedereen in 1 oogopslag kan zien wat een papegaai, parkiet of kaketoe nodig heeft.

Lori's hebben een aparte voedingswijzer omdat ze toch echt een heel ander dieet hebben binnen de papegaaienfamilie. 

Beide voedingswijzers zijn een goede start om je eigen onderzoek mee te beginnen wat de beste voeding is voor jouw vogel!

Weet je niet hoe en waar je zelf moet beginnen? Begin dan met het onderzoeken van de bronvermelding. Van hieruit kan je verder werken.

10 tips om mee te beginnen

Gelukkig..?

Wanneer is een papegaai gelukkig? Alhoewel ze kunnen praten is het letterlijk aan hen vragen net iets lastiger. 

Om hier een idee van te krijgen kunnen we naar de vogels in het wild kijken. Zij hebben immers de vrijheid om te doen en laten wat ze willen. Daarin zien we dat de vogels een redelijk vast dagritme aanhouden. Namelijk:

Wakker worden
Vocaliseren (geluid maken)
Foerageren (eten zoeken en alles wat daarbij hoort: vliegen, klimmen, slopen)
Rusten (veren poetsen, spelen en lekker wegdommelen)
Verzamelen voor de nacht
Vocaliseren (geluid maken)
Slapen

Maar dit is lastig in onze huiskamer! Hoe maak ik mijn papegaai in mijn huis gelukkig? Hoe kan ik nu zijn situatie verbeteren? Op deze vragen en meer geeft deze pdf antwoord. 

En ja, dit geld ook voor parkieten en kaketoes, aangezien zij uit dezelfde papegaaien familie komen!

Checklists

Jonge vogels moeten alles nog leren. In de tijd naar het volwassen worden heb je verschillende fases. Namelijk:

Neonate
Neophyte
Fledgling
Weanling
Juvenile
en..? De rest is niet onderzocht. 
(Ter vergelijking: bij honden zijn er 7-13 fases)

In bepaalde fases leren ze veel sneller bepaalde taken aan dan als ze volwassen zijn. Probeer deze checklists dus vooral in het eerste levensjaar (bij grotere papegaaien de eerste 2 levensjaren) te gebruiken zodat ze (hopelijk) in de juiste fase aan alles wennen. Vanaf de fledgling periode kan je ze rustig aan dingen laten wennen buiten de 'nestkast'. 

Algemene regels:
- Max 1 nieuw ding per dag
- Gebruik SD (Systematic Desensitization) Bouw het rustig op. Eerst van veraf/zachtjes, dan stap voor stap dichterbij. Let op de lichaamstaal van je vogel.
- RESPECT. Ga op de snelheid van je vogel. Niet sneller;)
- Eindig altijd positief
- Beter positief en kort, dan te lang (en daardoor negatief)
- Vul de lijsten in, zo weet je hoe vaak je je vogel nog aan iets moet wennen. 

Dagboekbladen

Training is soms moeilijk... Vooral omdat het vaak langzaam gaat. Te langzaam soms. Hoe moet je dit nu volhouden? Terwijl we er allemaal het nut er allemaal wel van inzien. 2 minuutjes per dag je vogel door een lus van een tuigje laten steken en zo in bijvoorbeeld een half jaar je vogel aan een tuigje laten wennen. Wat is een half jaar nu op een vogelleven? Niks! 

Maar we moeten het wel volhouden...

Een manier om vooruitgang te laten zien en zo onze motivatie hoog te houden zijn (trainings)dagboeken. Schrijf compact op wat je hebt gedaan, wat er goed ging en eventueel tips, zodat je makkelijk kan terugkijken hoe de training is verlopen. Naast de wekelijkse notities en gewicht, (Ja, die hou je dan ook meteen bij! Dat is handig voor de gezondheid.) kunnen er 5 korte notities gemaakt worden. Namelijk:

Training: 
Met welke training ben je bezig?
Nieuw: 
Wat ga je die dag nieuw aanleren, welke stap maak je? Of blijf je alleen herhalen?
Ontwikkeling: 
Hoe reageert de vogel, welk nieuw gedrag laat hij zien?
Topper: 
Wat ging heel goed?
Tipppie: 
Wat kan je verbeteren?

Zo zie je in 1 oogopslag waar je die week mee bezig geweest bent en hoe je vogel ervoor staat. Wat hij allemaal al geleerd heeft!

Een laatste tip: Film je trainingen regelmatig. Zo kan je (in slo motion) terugkijken hoe je papegaai en hoe jij reageert. Signalen kunnen zo snel gaan, die missen we wel eens...

Download deze informatie

Vul het formulier in als je bovenstaande informatie als handige PDF wilt ontvangen. 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram