20 augustus 2024

Herplaatsen, een vies woord?

in Hulp bij..., Nieuws

Renske Bok
Auteur

Het leven gaat niet altijd over rozengeur en maneschijn en soms is de beste oplossing voor de vogel om een ander huisje te zoeken. Hopla! Met de kogel door de kerk! Ja, inderdaad. Herplaatsen is soms een goed idee..!

Dit is een beslissing die natuurlijk niet te licht mag worden genomen, want een papegaai hecht zich aan zijn ‘groep’. In dit geval ben jij (en je gezin) zijn groep. Hij heeft een eigen taal samen met jouw ontwikkeld en jij bent een groot deel van zijn leven.

Daarnaast doet afscheid nemen pijn… En wil eigenlijk niemand zijn verenvriendje(s) missen.

Toch is het goed om ook hierover na te denken en onze verantwoordelijkheid te nemen. Wanneer is het nu goed voor de vogel om wel afscheid te nemen en naar een nieuwe plek te gaan?

De eerste universele vraag is hierbij: Kunnen we het dier een dierwaardig bestaan geven met de 5 vrijheden?

  • Vrij van dorst en honger. De juiste gezonde voeding en vers water staat tot hun beschikking. (Zie de voedingswijzer)
  • Vrij van thermaal en fysiek ongemak. Ze hebben dus een geschikte leefomgeving, inclusief onderdak en een comfortabele rust plek. Dat betekend bij papegaaien ook veel schoonmaken…
  • Vrij van pijn, verwondingen en ziekte. Ze worden geen pijn gedaan en er is sprake van preventie en wanneer nodig medische hulp en behandeling. Dus bij een papegaai: de jaarlijkse checkup bij de vogelarts! Prooidieren laten nu eenmaal niet zien dat ze ziek zijn…
  • Vrij van angst en chronische stress. Er is zorg voor een zo veilig mogelijke, passende huisvesting, waar dieren zich comfortabel voelen. En er is zorg voor behandelingen die geestelijk lijden voorkomen, denk daarbij aan een consult.
  • Vrij om normaal en soorteigen gedrag te vertonen. Ze hebben voldoende ruimte, goede voorzieningen en gezelschap van soortgenoten.

De tweede specifiekere vraag is: Kunnen we in de behoeften van de papegaai voorzien zodat hij zijn soorteigen gedrag kan vertonen? Denk hierbij aan het volledige gedragsrepertoire welke in hun agenda in het wild staat:

  • Foerageren (het zoeken naar voedsel)
  • Bewerken van voedsel (lees slopen)
  • Vliegen
  • Veerverzorging
  • Sociale relaties (Het liefste met soortgenoten, anders veel tijd met mensen)
  • Rusten en slapen (in een regelmatig ritme 12 op en af)
  • Vocaliseren
  • Reproductie hormonen onderdrukken door de juiste omstandigheden te creëren of…
  • Het nestelgedrag & voortplanten en het opvoeden & socialiseren van jongen faciliteren (ja, dat betekend jonkies pappen als de ouders niet goed voeren, cites aanvragen, op het juiste moment ringen, de kuikens vers voedsel leren eten, begin maken met socialiseren en het juiste huisje ervoor zoeken. Klopt, dit is veel werk. Bezint eer ge begint!)

Een papegaai woont echter bij ons in huis en we geven bovenstaande soorteigen gedrag vaak op specifieke manieren vorm. Hierbij een poging om dit kort weer te geven:

  • Verrijking in de vorm van nieuwe dingen. Denk hierbij aan nieuwe activiteiten of nieuw speelgoed. Dit om het onderzoeken en de nieuwsgierigheid te prikkelen. En neofobie op termijn te verminderen. 
  • Verrijking in de vorm van foerageren. Het zoeken en uitdagen in de vorm van bijvoorbeeld intelligentie speelgoed en sloopspeelgoed.
  • Trainen.
  • Samen leuke activiteiten doen.
  • Verantwoordelijkheid nemen over zijn gedrag. (Denk aan schreeuwen, bijten enzovoort.)
  • En dit allemaal aangepast op het tempo van de vogel.… 

Als je (in 1 of meerdere van) deze behoeftes niet kan voldoen, dan is de volgende vraag: Voor hoelang? Is dit tijdelijk? Een paar weken? Voor altijd? Zeker als er in meerdere behoeftes niet voldaan kan worden, voor langere tijd, komt herplaatsen om de hoek kijken. 

Ik kan met je mee kijken naar Coco. Ik kan samen met jouw je vogel de juiste activiteiten aanbieden. Ik kan je helpen met opvoeden en jouw een passende methode aanleren om het gedrag van je vogel om te buigen. Maar ik kan de verzorging en training niet overnemen… Je zult het zelf moeten doen.

Kan je dit om welke reden dan ook niet? Dan is het eerlijker tegenover je huisdier om te herplaatsen. 

En hier komt een nieuwe samenwerking van mij om de hoek kijken. Want ik kreeg regelmatig de vraag of ik een vogel extra in huis wilde opnemen. En hoewel ik alle vogels een leuke plek (bij mij of ergens anders) gun, kan ik ze echt niet allemaal zelf in huis nemen…

Sinds deze zomer werk ik daarom samen met stichting Hope for wings!

Deze stichting promoot wel het hele gedragsrepertoire, (Okay, ik ben eerlijk, voortplanten vinden ze niet echt een goed idee. En dat snap ik, want zij zien helaas de slechte kant van onze hobby…) inclusief vliegen en natuurlijke voeding. Iets wat ik helaas niet altijd tegenkom… Daarnaast kijken ze per vogel en situatie wat de beste oplossing is en begeleiden ze je verder in het herplaats proces. Hierbij blijf je veel eigen zeggenschap hebben over wat jij belangrijk vindt voor je vogel(!)

En dat is meteen de volgende stap. Denk je na over herplaatsen? Stel criteria op voor zijn nieuwe huis. Wat is belangrijk voor jouw vogel? Vandaar uit weet je vervolgens waar je naar op zoek kan gaan. (Ook bij deze criterialijst kan Hope for wings je helpen!)

Omdat ik dit hele gedragsrepertoire belangrijk vindt help ik de nieuwe adoptanten van Hope for wings met kennis over het soorteigen gedrag van papegaaien en verwijs ik zelf naar de stichting door als ik het gevoel krijg dat de huidige eigenaar of vogel daar behoefte aan heeft. 

Ik zie uit naar een vruchtbare samenwerking!

PS: als je zelf nog een leuke vogel zoekt, kan je natuurlijk ook op hun site kijken! Er staan er nog genoeg;)
https://hopeforwings.com

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram