Auw! Dat deed pijn Coco! Je papegaai heeft je gebeten… Waarom vraag je je af? Wat doe ik fout? Ik probeerde alleen maar..?
Nou, je doet in ieder geval 1 ding goed. Je vraagt je namelijk af waarom. En dat is precies de eerste stap die je moet maken!
Er zijn namelijk een heleboel redenen waarom een papegaai agressief gedrag laat zien. (En dus bijt)
Dat zijn:
- Angstagressie
- Aangeleerde agressie
- Territoriale agressie
- Hormonale agressie
- Omgerichte agressie
- Sociale agressie
- Bezitsagressie
- Overenthousiastme
- Persoonlijke agressie
- Frustratie
- Pijn
Elke reden heeft logischerwijs zijn eigen plan van aanpak. Dit moet je dus eerst te weten zien te komen!
Een korte uitleg:
Angstagressie is de meest voorkomende agressie bij papegaaien, kaketoes en parkieten. De vogel is simpelweg bang en heeft geleerd dat de aanval de beste verdediging is. Papegaaien zijn prooidieren en vinden dingen nu eenmaal vaak spannend!
Belangrijk is dat je rustig een stap terug doet. (Vaak zelfs letterlijk;) En de vogel respecteert. Kijk naar zijn lichaamstaal. En luister ernaar!
Als wij wat zeggen dan willen we ook dat onze vriend(in) luistert. Wij willen een goede band met onze verenvriend, dus moeten we hem respecteren. Zet je eigen “maar ik wil dit!” even opzij en train de dingen rustig, stap voor stap met veel positieve woorden en lekkers. Dan bouw je aan je band!
Aangeleerde agressie is de origineelste vorm van agressie bij onze vogels. Ik sta elke keer weer verbaast hoe intelligent onze papegaaien zijn. Ze leren zichzelf deze agressie aan, omdat ze simpelweg krijgen wat ze willen als ze bijten! Het verhaal van de kaketoe die zijn eigenaar elke dag bijt rond 20.00 uur is een klassiek voorbeeld. Als straf moest de kaketoe dan in zijn kooi. En dat was precies wat deze slimme vogel wilde. Ik wil naar bed. Hap! Mmm, weet je zeker dat de mens slimmer is? Serieus..?
Hier is belangrijk dat de vogel NIET meer krijgt wat hij wil als hij bijt. Daarnaast moet je hem aanleren hoe hij wel krijgt wat hij wil, zonder agressie en bijten. En consequent blijven;)
Territoriale agressie is in sommige situaties zelfs wensenlijk(!) Ja, echt! Het is goed als je vogel zijn nest met kuikens beschermd. In de woonkamer is het echter vaak wat minder praktisch…
Ook hier is een goede band en het stap voor stap trainen de eerste stap, net zoals bij angst. Dus, respecteer de vogel, hou je interactie positief en train op een andere plaats dan in zijn territorium.
Hormonale agressie is een erg gewelddadige vorm van agressie. (Okay, territoriale agressie is ook een pittige, dat moet ik direct toegeven en beide agressievormen gaan vaak hand in hand) Je vogel kan echt letterlijk iemand achterna jagen. Hij wilt zijn partner verdedigen. En dat zijn partner naast een vogel toevallig ook een mens kan zijn… Tja, dat maakt hem niet uit. Met grof geweld blijft hij alle andere mensen en vogels uit de buurt houden van zijn (mens)partner.
Socialisatie is hier erg belangrijk. De menspartner moet een (klein) stapje terug doen en de rest van het gezin mag juist meer leuke dingen met de vogel gaan ondernemen. Daarnaast is het onder controle houden van de voortplantingshormonen bij de papegaai of kaketoe erg belangrijk!
Omgerichte agressie is een vreemde eend in de bijt. Het is letterlijk afreageren. Ik ben gefrustreerd, maar ik kan de woede niet uiten op de daadwerkelijke persoon waar ik boos op ben. Woede moet je nooit opkroppen, dat hebben onze papegaaien goed geleerd, dus ben jij de pineut… Jammer joh!
Inderdaad, je hebt niks gedaan! Echt waar! Het enige wat je kan doen is leren herkennen waarom je vogel boos wordt en vervolgens daar iets mee doen;)
Je ziet het. Leven met een intelligent dier is en blijft een uitdaging. Een pasklaar antwoord is bij bijten en agressie zeker niet van toepassing…
Hoewel… 1 tip kan ik je alvast geven:
Probeer het bijten te voorkomen! Gebruik bijvoorbeeld een opstapstok. Dat kan je al een boel pleisters besparen;)
Meer hulp nodig? Het ABC van gedrag is een prima basis om het gedrag van je papegaai te leren herkennen. Deze cursus gaat niet specifiek alleen over agressie, maar behandeld het wel gedeeltelijk en is een erg goede aanvulling op ‘hulp bij bijten’. Klik hier voor meer informatie.
Heb je een een bange papegaai met angstagressie? Dan is de cursus hulp bij angst de juiste oplossing. Angst of angstagressie wordt meestal op dezelfde manier opgelost. Klik hier voor meer informatie.
- Heb je hulp nodig om te achterhalen welke vorm van agressie van toepassing is op jouw papegaai of kaketoe?
- Weet je zeker dat het geen angstagressie is en je respecteert echt de grenzen van je vogel?
- Wil je leren wat je praktisch kan doen om het bijtgedrag af te leren?
De cursus hulp bij bijten is in de maak. Wordt lid van mijn nieuwsbrief, dan hou ik je op de hoogte wanneer hij gegeven wordt! Tot die tijd, een privé consult is altijd mogelijk! Klik hier voor meer informatie.