Deze van oorsprong uit China afkomstige vrucht wordt steeds bekender. Dit fruit dankt zijn oranje kleur aan de bètacaroteen! (net zoals de wortel) Deze provitamine A is hier dus goed in aanwezig. Net zoals vitamine C en zeer veel vezels! Vitamine A is o.a. nodig voor huidopbouw, groei, goede werking van de ogen en het immuunsysteem welke het lichaam beschermd tegen ziekten. Vitamine C kunnen vogels zelf aanmaken, maar is vooral nodig bij de vorming van bindweefsel, zorgt dat ijzer beter uit de voeding opgenomen kan worden en speelt een belangrijke rol bij de weerstand. Vezels dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Daarnaast bevatten ze ook kalium, fosfor en vitamine B. Een mooie afwisseling dus voor ons en onze gevederde vrienden. Vooral ook omdat kaki erg lekker zoet is en dus makkelijk gegeten wordt.
Tegenwoordig wordt kaki overal waar een gematigd klimaat aanwezig is gekweekt. Israel, Middelandse-zee gebied en Thailand bijvoorbeeld. Er is makkelijk aan te komen, de meeste supermarkten verkopen ze. Wist je dat je een kakiboom gewoon in Nederland in de tuin kan zetten? De vruchten zijn eind oktober, begin november rijp en worden alleen maar zoeter als de eerste nachtvorst erover heen is gegaan. Ze worden ongeveer 3-4 meter hoog en kunnen ongeveer 20 graden vorst prima overleven. Lekker, vers, gezond en geen pitten! Wat wil je nog meer?