10 mei 2023

Pictogrammen gebruiken?

in Pictogrammen en papegaaien

Renske Bok
Auteur

Zijn jullie wel eens eigenwijs? Ik wel…

Deze maand bevroeg ik Loekie over het weer. Het weer was echt bagger. Veel regen, harde wind… We konden regelmatig niet buitenvliegen. Ik benoemde het weer altijd regelmatig. Thuis en buiten. Dit voor een jaar of twee. Zodat Loekie het concept snapt en weet waarom we niet kunnen buitenvliegen.

Dus ik was in de veronderstelling dat hij ‘weer’ prima begreep. Vandaar dat het simpelweg nog niet in mij opgekomen was dat ik het ook zou moeten controleren door er vragen over te stellen. Toen ik er toch eens vragen over stelde dacht ik dat hij de meeste vragen wel goed zou hebben.

Nope. Think again!

Driekwart van de vragen had hij fout..! Normaal is zijn score andersom. Ik zag mijn fout meteen. Ik gebruikte bij mijn uitleg van het weer geen pictogrammen… Dat zijn kleine plaatjes (soort van logo’s) van het onderwerp waar ik over praat. Dit werkt heel goed omdat vogels erg visueel ingesteld zijn. Ze leggen de link dan sneller tussen het onderwerp, (Het concept) het geluid (Het woord) en de vorm. (Plaatje)

Dus als voorbeeld: het concept fiets. Dan heb je de echte fiets op de weg, het woord (geluid) ‘fiets’ en het plaatje van de fiets. Die 3 dingen moet de vogel aan elkaar combineren om het concept fiets te snappen.

Het is ook lastig om die plaatjes te zoeken en uit te printen. Mijn printer was ook een tijdlang stuk. Ik was het vergeten en ik dacht: “Loekie snapt het zonder ook wel.” Ik weet het, het zijn uitvluchten… Maar nu werd ik dus gewoon met mijn neus op de feiten gedrukt. Loekie had geen idee waar ik het al die tijd over had.

Wolken, regen, zon, het zijn ook concepten die minder makkelijk uitgelegd kunnen worden. Ze zijn heel letterlijk, maar ik kan geen wolk in mijn hand hebben en het voor zijn snavel houden. Kijk Loekie wolk! Dat gaat niet. Ik zat wel altijd braaf te wijzen naar de lucht buiten, maar dat had mijn Ara maracana dus niet opgepikt…

Dus ben ik maar gaan tekenen. Ik heb nu 33 pictogrammen af en gebruik deze als basis bij gesprekken en trainingen van Loekie. Met Rex ga ik hier binnenkort ook mee beginnen.

Daarna meteen zijn commboard (spraakcomputer) een update gegeven. Hij heeft nu meer dan 100 keuzes en concepten op zijn app staan… Ik had ze nog niet eerder geteld. Echt cool!

Bij het eerste korte gesprek over het weer deze week had Loekie de 2 vragen zowaar allebei goed! Toeval? Kan, het waren ten slotte maar 2 vragen. Maar ik weet dat die pictogrammen wel kunnen werken. Hij heeft niet voor niks meer al honderd knoppen op zijn app! Hij gebruikt daarvan een stuk of 20 uit zichzelf behoorlijk vaak. Dat alleen al, samen met de signalen van zijn lichaamstaal en een extra (anders geformuleerde) vraag als bevestiging zijn voor mij genoeg redenen om aan te nemen dat dit echt werkt.

Bij verstandelijk beperkte mensen gebruiken ze dergelijke methodes ook en deze zijn daar echt bewezen. Nog niet op vogels, dat klopt. Maar boerenverstand gebruikend, ALS ze ‘woorden’ kunnen leren, dan kunnen we het beste de makkelijkste methodes gebruiken. En dan kom je voor visueel en auditief ingestelde dieren echt bij de pictogrammen uit.

Honden zijn visueel veel minder goed. Vandaar dat we daar tastbare knoppen gebruiken. De zogenoemde dogbuttons. Door de plek, duidelijke kleur om een groep knoppen heen, het geluid en eventuele geur kan een hond zo de knoppen ‘onthouden’.

Wil je meer weten? Ik heb er meerdere vlogs over gemaakt. Deze kan je hier vinden:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram